Saturday Diary · Uncategorized

Resep: Bakwan Jagung/Perkedel Jagung

Setelah mengamati caranya membuat bakwan jagung selama 2 tahun belakangan, aku memutuskan untuk mencoba resep dari satu temanku yang pintar memasak ini, akun IG: @elisacooks dan berhasil! 🙂

Bakwan Jagung / Perkedel Jagung

Bumbu:
2 bh jagung, diparut
1 bh telor, dikocok
1 mangkuk kecil Tepung terigu
3 helai daun bawang, dipotong kecil2
3 bh cabe rawit, diiris kecil2

Bumbu Dapur:
1/2 sdt Garam dan 1/2 sdt Lada

Bahan:
 Aduk rata jagung, telur, tepung terigu, daun bawang dan cabe rawit yang telah disiapkan didalam mangkok besar (Tambahkan tepung terigu jika belum mengental).

Cara memasak:
1. Tambahkan garam dan lada ke dalam adonan jagung di mangkok besar, aduk.
2. Panaskan minyak di wajan
3. Ambil 1 sendok adonan jagung dan goreng di wajan.

Sebagai amatiran, kudu dan wajib hukumnya untuk mengangkat dan mencoba potongan kecil yang sudah digoreng untuk memastikan bahwa rasa bakwan jagungnya sudah pas. (Jika belum, tambahkan sedikit garam/lada/bubuk kaldu ayam ke dalam adonan lalu aduk rata)

4. Ambil 1 sendok, goreng di wajan. Ambil 1 sendok, goreng di wajan.
Lakukan terus sampai wajan penggorengan penuh dan adonan habis.
5. Angkat bakwan jagung yang sudah matang dan sajikan

Porsi: 2-3 orang

[ENGLISH] Recipe: Corn Fritters 

Ingredients:
2 pcs of corn cob, shredded
1 pcs of egg, shuffled
1 cup of wheat flour (maybe add 1 tbs of rice flour too)
3 pcs of spring onions, cut in pieces
3 pcs of red chili padi, cut in pieces

Seasoning:
1 tbs of salt and 1tbs of pepper

Preparation:
 Stir corn, egg, flour, spring onions, salt, pepper and chili in a big bowl. (add some flour to make it solid).

How to Make?
1. Heat a full cup of oil in the frying pan
2. Take one spoon from the big bowl, fry

As an amateur cook: It’s important to try the first fry to ensure that it taste right. If not, you can always add salt/pepper/chicken broth and mixed in the big bowl.

3. Take one spoon from the big bowl, fry
Repeat till the whole thing are fried
4. When the color turns to yellow brownish, it’s ready!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s